Takbir Kemenangankah Ini?

Bismillah.

Dengan nama Allah pemberi nikmat terbesar dalam hidup kita.

Farid pulang ke tanah air sudah hampir seminggu dan tadi telah diumumkan di televisyen bahawa anak bulan sudah kelihatan dan esok seluruh umat islam di Malaysia akan menyambut hari raya aidilfitri.Seharian Farid sibuk menguruskan hal-hal di rumah.Menolong ibunya membalut ketupat, keluar membeli barang-barang dapur untuk ibunya bagi menyediakan juadah untuk hari raya, mengambil kuih-kuih raya yang baru siap dari kedai, dan tak lupa Farid singgah ke kedai kasut untuk membeli kasut raya memandangkan kasut yang dipakainya sewaktu pulang ke tanah air haritu kata ibunya tidak sesuai untuk dipakai beraya.

‘Citarasa ibu memang pelik.ok apa sneakers nie.aku baru je beli 3 bulan lepas.ndak apapa lah.boleh dapat sepasang lagi kasut baru’, hati Farid berbicara.

Setelah keluar masuk beberapa buah kedai dan setelah berpasang-pasang kasut yang dicubanya akhirnya sandal sport berwarna coklat menjadi pilihan hati untuk dipakai semasa raya nanti.

Not seratus dihulur pada cashier kedai dan setelah mendapat wang baki Farid lantas mendapatkan motornya dan terus bergegas pulang ke rumah khawatir ibunya menunggu-nunggu kepulangannya untuk memasak memandangkan dia baru saja membeli barang-barang memasak ibunya.

‘’Dan 2 tahun tak makan rendang ibu buat.Alhamdulillah tahun nie Allah bagi rezeki untuk rasa lagi’’,Farid cuba membodek ibunya.

Memang benar, sudah 2 tahun Farid beraya di perantauan.Tak sempat untuk pulang ke Malaysia waktu raya kerna schedule belajar yang penuh dan tiada cuti panjang untuk raya.Yalah, belajar oversea memang macam tu.Time kawan-kawan di Malaysia tengah bercuti sem dia mesti ada kuliah, tapi bila dia dapat cuti dan dapat pulang ke Malaysia kawan-kawannya sibuk mengejar jadual kuliah, due tesis dan sebagainya yang macam tak pernah habis.Kerna itu Farid jarang keluar rumah bila pulang ke Malaysia, hanya memerapkan diri di rumah.Boleh berbakti kat parents kononnya.Hanya keluar bila ada daurah besar macam time balik bila habis tahun pertama pengajiannya di bumi maududi.

Farid masih ingat saat dia pulang bila habis 1st year.Waktu tu tinggal beberapa hari lagi untuk masuk bulan puasa.Tu je time dia dapat puasa penuh kat malaysia sejak fly.Ramai teman-teman Farid yang sama-sama pulang untuk beraya di Malaysia pada tahun tu.Jadinya satu daurah diadakan bagi menghidupkan Ramadhan mereka.Masjid hopping gitu.Seronok tak terkira Farid time tu.Daurah yang mengambil masa 4 hari itu diadakan pada 10 malam terakhir Ramadhan.Bertambah-tambah kegembiraan Farid dan teman-temannya.

‘‘Kalau balik kampung mesti tak dapat buat macam nie’’,kata Farid yang tengah berborak-borak dengan seorang temannya.

‘’Betul! Bestla macam nie.Dah la 10 malam terakhir. Boleh i’tikaf kat masjid pulak tue.Terbaek lah!”, balas Ijat, kawan baiknya sambil thumbs up.

‘Alhamdulillah’, masing-masing sekadar melafazkan syukur yang setingginya dalam hati pada Allah empunya nikmat dan pemberi nikmat terbesar.

Lamunan Farid terhenti bila dia menyedari yang ODOJnya untuk hari ke-30 belum selesai.Tinggal lagi satu juzuk.Sebenarnya juzuknya untuk hari ini sudah selesai namun memandangkan pada tahun ini puasa cuma 29 hari, jadinya baki lagi satu juzuk perlu diselesaikan juga pada hari ini.Dia menoleh mencari jam dinding.Lagi sejam setengah sebelum masuk waktu berbuka.

‘Sempat nie insyaallah kalau nak habiskan juz 30 nie. Surah-surah nya pendek-pendek je.Kalau kena buat kerja lain pun ada recording dalam mp4 untuk guide bacaan’,detus hatinya.

Memandangkan kebanyakan surah dalam juzuk 30 sudah dihafaznya maka mudah untuknya menyelesaikan juzuk 30 meski tanpa melihat mushaf al-quran.

''Tak tercapai goal alang kali nie nak habiskan hafazan juzuk 30 sepanjang Ramadhan nie’’, Farid mengomel pada ibunya dengan nada agak kecewa dengan pencapaiannya pada Ramadhan kali nie.

''Tak apalah. Dah nak buat macam mana.Nanti boleh sambung lagi hafazan tu’’, ibunya cuba memujuk.

Farid sedikit terkilan dan kecewa dengan dirinya.Namun segera diketepikan dahulu perasaan itu kerna ingin menghabiskan bacaan ODOJnya dengan segera.Farid mentasmi’ bacaannya sambil memegang mushaf al-quran terjemahannya yang selalu diusung ke merata tempat ke mana saja dia pergi.Barang kesayangan katanya.Suatu ketika dia pernah bersembang dengan seorang seniornya tentang barang kesayangan.

Seniornya berkata, “Abang rasa abang tader barang kesayangan la”.

Farid mengangkat wajahnya dari buku yang sedang dibacanya.Merasa sedikit pelik dengan ayat pembuka bicara antara mereka.

‘’Yelah.Sebab abang rasa kalau hilang iphone 5 nie boleh beli lagi.Benda-benda lain pun rasa macam tak bape sayang sangat.Biasa je”,sambung Abang Han.”Kau ada tak benda yang kau sayang Payid?”.

“Ntahla bang.Nak kata sayang fon, fon dah rosak.haha.”

Google Nexus 5 yang baru dibelinya setahun lepas telah selamat masuk ‘workshop’ sebab tak dapat nak switch on.

“Saya rasa saya sayang quran saya.nie je satu-satunya hiburan yang saya ada sekarang”, Farid menjawab soalan abang seniornya.Namun dalam hatinya masih berkira-kira benarkah dia begitu sayang akan qurannya?Tapi bila difikir semula, ya dia boleh hidup tanpa fon untuk beberapa hari sejak fonnya ‘meragam’.Tapi kalau dia hilang qurannya boleh jadi serabut fikiran.

Sambil mentasmi’ dia memerhatikan adik perempuannya yang sedang  membersihkan ruang tamu utama rumahnya yang sedikit berhabuk kerna jarang digunakan ruang tamu yang satu tu.Reserved untuk tetamu kononya bak kata babanya seawal rumah ini direnovate setahun lepas.

Selesai berbuka puasa Farid bergegas menunaikan solat maghrib.Tidak seperti kebiasaannya di hostelnya.Farid dan kawan-kawan akan berbuka dengan kurma dahulu kemudian terus menunaikan solat maghrib berjemaah sebelum makan berat.Jadi bila selesai makan tidak perlu terkejar-kejar untuk solat maghrib.Malah masih punya lebih dari setengah jam sebelum azan isyak.

Azan isyak berkumandang.Farid mengambil wuduk dan terus melangkah ke masjid.Biasanya dia pergi bersendirian ke masjid kerna ibu dan babanya akan pergi ke masjid sebelum azan lagi.Tidak jauh jarak dari rumahnya ke masjid.Sepelaung je, bak kata orang tua-tua.Jadi sangat mudah untuknya berjemaah di masjid.Memandangkan hari itu hari terakhir berpuasa makanya setelah selesai solat isyak, malam digegarkan dengan takbir memuji kekuasaan Allah atas kemenangan umat islam berjihad melawan diri sendiri sepanjang di bulan Ramadhan.

Allahuakbar,Allahuakbar, Allahuakbar
Laailaha illallahu wallahu akbar
Allahuakbar walillahilhamd.
[Allah maha besar, Allah maha besar, Allah maha besar
Tiada tuhan selain Allah, dan Allah maha besar
Allah maha besar dan kepada Allah segala puji-pujian]

Saat itu..Farid mengintrospeksi diri.Mengalir perlahan air mata ke pipinya memikirkan takbir kemenangankah ini buat dirinya?Bagaikan slide show, Farid mengimbas kembali segala aktiviti dan ibadahnya sepanjang bulan Ramadhan kali ini.Air mata yang mengalir diseka, namun tetap terus mengalir kerna Farid merasanya dia tidak menggunakan Ramadhan kali ini sebaiknya untuk meraih cinta dan redha tuhan. Terasa diri sangat kerdil di hadapan penciptnya lantas membuatkan air matanya tidak juga mahu berhenti meski risau jemaah di sebelahnya perasan.Selesai mengaminkan doa dan bersalaman dengan jemaah di kiri kanannya,Farid terus menunaikan solat sunat rawatib dan solat witir.Nyata titisan mutiara dari matanya bukannya makin kering malah makin melebat menghujani.

Farid merintih dalam solat dan doanya.Memohon agar Allah sudi menerima segala amalnya sepanjang Ramadhan kali ini meski banyak cacat celanya.Tidak lupa juga dia memohon agar di panjangkan usia untuk bertemu ramadhan akan datang.

Teringat Farid akan sharing dari Ustaz Nouman Ali Khan tentang ayat 185 surah Al-Baqarah.
“(Beberapa hari yang ditentukan itu ialah) bulan Ramadhan, bulan yang
didalamnya diturunkan (permulaan) Al Quran sebagai petunjuk bagi manusia
dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeda (antara yang hak
dan yang bathil). Karena itu, barangsiapa di antara kamu hadir (di negeri tempat
tinggalnya) di bulan itu, maka hendaklah ia berpuasa pada bulan itu,
dan barangsiapa sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka
(wajiblah baginya berpuasa), sebanyak hari yang ditinggalkannya itu, pada hari-hari
yang lain. Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki
kesukaran bagimu. Dan hendaklah kamu mencukupkan bilangannya dan
hendaklah kamu mengagungkan Allah atas petunjuk-Nya yang diberikan kepadamu,
supaya kamu bersyukur.”

“30 hari yang Allah tetapkan untuk di completekan sepanjang Ramadhan adalah period to establish our habits within Ramadhan so then we can declare Allah’s greatness.
And Allah will remain as our main priority during Ramadhan and AFTER RAMADHAN”, kata Ustaz Nouman.

Dalam perjalanan pulang dari masjid, Farid teringat sebuah lagu yang sering dimainkan dengan mp4nya.Sebuah lagu baru dari kumpulan Devotees sempena bulan Ramadhan,

Berbahgia yang meraih kehadirannya
Telah dijanji bulan yang sungguh istimewa
Ramadhan yang dinanti menjengah kembali
Dan takkan ku biarkan ia berlalu pergi
Ramadhan.. berpuasa, lapar dahaga, sucikan jiwa
Ramadhan.. tambah ibadah, tingkatkan sabar, kumpul pahala
Ramadhan.. banyak sedekah, ringankan beban, bantu yang susah
Ramadhan.. baiki diri, hiasi dengan sifat mahmudah
Ramadhan.. berbahagialah bagi yang meraikannya
Dirahmati, diampuni, dibebaskan dari neraka
Ramadhan yang dinanti pastikan berlalu pergi
Takkan aku biarkan ia pergi ditangisi

Farid teringat dia pernah share lagu nie dengan usrahmatesnya.Saat terdengar lagu nie phrase yang paling menyentuh hatinya adalah part yang last sekali,

”Takkan aku biarkan ia pergi ditangisi”

‘Saya berharap sangat and berazam nak buat sebaiknya untuk Ramadhan kali nie, sebab in the end saya tak nak nanti saya menangisi Ramadhan nie sebab tak gunakan peluang yang Allah bagi sebaiknya’, Farid pernah curhat dalam 1 sesi usrah onlinenya.

Farid, saat dihantar oleh Allah ke kolejnya, cuma dia seorang saja yang join usrah time tu.Peluang dan ruang Allah bagi untuk Farid mengembangkan dakwahnya kepada teman-teman dan seniornya waktu tu.Masih di tahun pertama, bukan mudah untuk berdakwah pada senior yang lebih tua.’Inferiority complex’ katanya pada naqibnya tika itu.Namun dengan bantuan dan izin Allah dan himmahnya yang hebat waktu tu, Allah berkenan untuk memperlihatkan ‘keberjayaan’ dakwahnya walaupun pada saat itu  Farid tidak tahu banyak tentang method berdakwah dengan keterlibatan teman-temannya yang secara paksa rela kena join usrah dengan Farid sebagai naqibnya.Dan juga keterlibatan seniornya yang memang Allah hantar seperti Harun dihantar pada Musa.Alhamdulillah.Farid tak pernah lupa nikmat yang satu tu.Disebabkan cuma dia seorang tercampak jauh dari teman-teman lain, jadinya dia digabungkan dengan usrah di lokaliti lain.

Seminggu sebelum pulang beraya hari tu Farid sempat berkunjung ke Rumah Ikhwah(RI) di lokaliti lain, dia cuba menggunakan saat yang dia punya untuk berbonding dengan ikhwah lainnya.Lantas mengambil peluang untuk mencurahkan segala isi hatinya tentang Ramadhan yang dilalui.

‘’Aku rasa macam ‘kurang rasa’ lah dengan Ramadhan kali nie’’, Farid meluahkan.

‘’Huh?!Kau ok?”, Im bertanya.

‘’Ntah..aku rasa macam tak rasa pape pun bila buat ibadat sume.Bila sembahyang tarawih, bila baca quran.Aku rasa...kosong’’,akhirnya Farid meluahkan isi hati yang tersimpan.

“Aku faham”, Nabil buka mulut sambil mengangguk tanda memahami apa yang disampaikan Farid.

Farid melepaskan nafas lega kerana telah berjaya meluahkan.Bukan mudah untuk seorang lelaki menceritakan masalah pada orang.Farid juga begitu.Sebolehnya dia enggan orang sekelilingnya mengetahui kelemahan dan masalahnya.Bukan malu, cuma dia tak mahu itu menjejaskan dakwahnya.Ya daie memang bukan maksum seperti nabi, daie juga manusia biasa yang punya kelemahan tapi bila memikirkan tentang adik-adik usrahnya dan adik-adik yang lain, Farid terkadang merasakan dia berpura-pura menjadi kuat supaya adik-adik tetap tsiqah dengannya.Ada sebab kenapa dia jadi begitu.Jadinya cuma dengan insan-insan tertentu sahaja Farid akan membuka mulut menceritakan kegundahan dan kegalauan hatinya serta pekung didadanya.Kerna dia tsiqah dengan ikhwahnya.Kerna dia tahu ikhwahnya akan berusaha untuk membuatkan dia rasa ingin terus bangkit dan berbuat meski tengah ‘lena’.Untuk certain conditions, kadang Farid merasakan dia kuat kerna bantuan ikhwahnya.Tapi of course Allah lah yang menghantar bantuan itu padanya.Dia takkan pernah menafikan hakikat itu.

Dan hari ini dia mengalirkan air mata menangisi ‘pemergian’ Ramadhan.Jujur Farid merasakan dia terlalu leka dengan duniawi sepanjang Ramadhan ini lantas membuatkan dia lalai untuk menambah amal dan mengumpul lebih banyak pahala di bulan Ramadhan yang telah berlalu itu.

Langkahnya menghampiri pintu pagar rumah.Farid mendongak memandang ke langit.Langit gelap itu tampak cantik dihiasi banyak bintang yang bersinar.

‘Meriah langit malam nie’,hati Farid berkata-kata.

Sedikit sebanyak keindahan malam itu merawat luka dalam hatinya dan memberikan harapan baru seperti sinar bintang yang mencerahkan langit malam.Moga takbir yang dilaungkannya betul takbir kemenangan!


Wallahua’lam.

20 Julai 2015, 12:15 am, Tanah Air.



The Alchemist

Bismillah.

in the name of Allah the most gracious.

I read The Alchemist by Paulo Coelho.The first english novel that i read after finishing my high school.
Not much to comment coz the author bring me back to ‘old time’ where people used to travel by ship to cross the sea, being the shepherd that bring your flocks across the grass fields and traveled to some other places to make living.and of course gain experiences and new knowledge.I can imagine all those experiences and journey inside my mind as the third person.Lots of feeling though, as the author touched each and every aspects of many things that sometimes took me ages to figure out what is he actually want to tell us.
The Alchemist is a story about one that follows his dream.He gained more and more as he traveled and met many people that had teach him many things,directly and indirectly.Lots of difficulties and obstacles that he has gone through to catch his dream but at the end as he insisted to find his treasure, he finally found it.

I wanna share a little bit of my reflection while reading this beautiful writing.

One should pursue his dream and along the way there will be helps certainly from the god almighty through people and things surrounding,

“When a person really desires of something,all the universe conspires to
help that person to realize his dream.”

One of the quotes that i like so much from the book.
Same applied if we want to fulfill our dream which is to become ‘abid and khalifah.
Along the way there will be storm and thunders that will make us decide not to continue our journey.It’s hard to be good,to do good but at the end all the hardship will be rewarded and we will not feel hard at all.Contrary, it is easy to do all the bad things but in the end the consequences will not be easy to be faced.and we will regret it.

It says in the book that ‘all the universe conspires to help’.It reminds me of the creatures surrounds us.The wind,sand,cloud,water,rain,frogs,dogs,trees and many other things.They walk in the path of Allah.Talk in the words that continuously praise Him.not even millisecond they forget to worshiping Him.All these creatures if we walk along with them in the same path definitely they will be happy to help us,but as we gone astray the world will not like it and will start to detach themselves from us.The universe is god-given companion for us.That's why when we see merge ourselves close to nature we will have the calmness that will bring us out from our complicated lives, because they bring us closer to our creator,the Almighty Allah.

Just remember, how hard we feel right now in our journey to be good servants to Him,Allah will send His army to help us out.Just put your trust in Him and walk straight.Straight to Him.Insyaallah.

wallahua'lam.

**nak merepek jugak dalam bahasa inggeris.


9:20pm, 20 June 2015, BM



Final AFF Suzuki Cup

bismillah..

dengan nama Allah yang maha kuasa atas segala sesuatu.
my first post in 2015.,huhu.

saya bukan peminat bola sepak.menontonnya pun tidak.tapi Allah bg peluang untuk tonton perlawanan pada hujung tahun lepas(bukan live.dalam tv je).bukan nak ulas pasal final aff suzuki cup yang telah berlalu.(dah lama sangat kalau nak ulas pun)tapi cukup terkesan dengan apa yang berlaku semasa permainan.saat usaha sudah dikerah sehabis daya, keringat mengalir sederasnya, strategi hebat penuh gaya, namun bilamana Allah mentaqdirkan yang sebaliknya, kejayaan yang sepatutnya hadir akan berakhir dengan hakikat yang tiada siapa impikan selama nafas dikandung badan.

here comes my story.finished my 3rd year MBBS university exam about 1.5 month ago.and got my result 1 month back.Ditaqdirkan Allah keputusan yang saya dapat tidak seperti yang diharapkan meski pun hati kadang membisikkan doa pada Allah agar diberi yang terbaik untuk exam kali nie.tapi bila keputusan didapati, hati tidak mampu untuk terus redha dengan ketentuan Allah yang satu tu.tenggelam sebentar dalam perasaan-perasaan yang tak berapa nak best yang wujud dalam hati.astaghfirullah..bermain-main di fikiran antara yang menjadi asbab adalah usaha.usaha yang tak seberapa dari pihak sendiri lantas menghasilkan sesuatu yang diluar kehendak hati.

sunnatullahnya untuk menang perlukan usaha.usaha tak seberapa dari hamba yang kerdil.kerna apa yang kita beri, itu yang akan kita perolehi.seperti firmanNya;

'' dan sesungguhnya manusia itu hanya memperolehi apa yang diusahakannya, 
dan bahawa hasil usahanya itu kelak akan dilihatnya, kemudian diberikan kepadanya 
balasan yang cukup ''
an najm 53:39-41

yup.itu janjiNya.janji tuhan yang maha mengotakan janjiNya.tuhan yang mampu menghidupkan yang mati, apatah lagi menulis qada dan qadar pada hamba-hambaNya.sudah tentu itu menjadi perkara mudah bagi Dia.namun jangan lupa, kita BERTUHANKAN Allah bukan usaha.bukan usaha yang menghasilkan impak maksima tapi kuasa Allah yang maha perkasa itu yang melebihi segalanya.sekalipun usaha telah dikerah sehebat mungkin seperti yang dilakukan oleh pemain-pemain kebangsaan negara pada permainan yang lepas namun apa yang berlaku di pengakhirannya membuktikan bukanlah usaha kita yang membuahkan hasil tapi ketentuan Allah yang maha mengetahui itu adalah yang terbaik unuk kita andai kita meyakini.dan sebagai seorang muslim wajib untuk kita meyakini dan percaya pada segala ketetapan Allah meski buruk dipandangan mata kita.kerna firmanNya;


"......Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan 
boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; 
Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. ''
al baqarah 2:216

we don't know what Allah has planned for us in our future.yet we still have to believe that He will never gonna let us down.yang penting dan paling utama adalah 'put your trust in Allah'.then you'll will walk through your path with no worry knowing that He will take care the rest.
but it wasn't easy at all when it comes to reality.easier said than done.indeed.

lama untuk saya pulihkan semangat dalam diri.lama untuk saya meyakini ketentuan Ilahi.lama untuk saya mengorek hikmah tersembunyi.lama untuk saya ubati luka di hati.(ehem..)i didn't show to people surrounding me.but deep inside my heart i did feel pain in me.can't even turn to people.so i left it to Him.perhaps for some people it doesn't really matter sebab bukan kena repeat sem pun.i still can continue my final year.it's just kena repeat 1 subject yang tak lepas tu.tu pun lagi 5 bulan baru exam.banyak lagi masa nak study and cover back everything yang saya tak pernah cover(oh..for your info i failed my community medicine paper).bukannya tak lepas mbbs.tapi tula.selalu kita inginkan agar Allah redha dengan kita.tapi most of the time kita yang rasanya sukar sekali untuk redha dengan tuhan.itulah yang saya rasa time dapat result tu.lama jugak nak pujuk diri.ingat lagi time ada junior saya tak lepas foundation beria bagi kata semangat tapi bila kena batang hidung sendiri sukar sungguh kata-kata semangat untuk meniti di bibir apatah lagi difahami dan diserap ke dalam hati.

i texted my friend telling her about my result.and she told me hers.i was shocked.tak sangka.dalam saya tengah tempek-tempek ramuan herba untuk luka saya ada orang terdekat dengan saya yang lukanya lagi parah.but then she replied me;
   "tin, Allah bagi kita nikmat kejayaan selama 23tahun
    nie dengan kita sendiri mungkin banyak dosa kat Allah..
    jadi kalau pun Allah nak bagi ujian kegagalan for the rest 
    23 years insyaallah kita akan redha.sebab Allah dah bagi 
    rasa nikmat kejayaan tu."

at that time i was like.....tak tahu nak kata apa.speechless.tenang sungguh hati beliau dengan ujian Allah.sedang saya masih dalam kerisauan,kegalauan yang tak tahu mana hujungnya.rasa tertembak bertubi-tubi dengan her sentences.i know she did her very best.tapi taqdir Allah itu mengatasi. jelas..terang..dan nyata..sikit atau banyak usaha kita itu pahala yang kita dapat.tapi pengakhiran, penentuan itu milik Allah.hanya Dia yang layak menentukan.no one else have right.so tak perlu risau.just grit your teeth and move forward.pandang ke belakang sekadar untuk mengutip ibrah dari pengalaman semalam dan berjalanlah ke hadapan dengan keyakinan seperti hati burung.berserah sepenuhnya tanpa rasa takut.


                                                       jalan sampai sorga

satu ayat.yang dikongsi salah seorang teman saya..

"Ketahuilah sesungguhnya kepunyaan Allahlah apa yang di langit dan di bumi. Sesungguhnya Dia mengetahui keadaan yang kamu berada di dalamnya (sekarang). Dan (mengetahui pula) hati (manusia) dikembalikan kepada-Nya, lalu diterangkan-Nya kepada mereka apa yang telah mereka kerjakan. Dan Allah Maha mengehui segala sesuatu. "
an nur 24:64

Allah maha tahu kondisi hamba-hambaNya.
apapun yang datang padamu, itu pilihanNya.
untuk menguji mereka yang benar meyakiniNya.

saya rasa bersyukur sangat diuji sedemikian.
benar..selepas hujan pelangi kan muncul.
dan pelangi itu benar menghiburkan.
seperti sang penglipur lara yang mengubah suasana.
dari suram kepada gembira.
sakit itu ada.
cuma diubati dengan keyakinan padaNya.
itu sudah mencukupi.
itu mampu mengubati.
itu terapi hati.

terima kasih, ALLAH..


wallahua'lam.

11:45pm, 17 Januari 2015, BM


Medic dan Dakwah, apa bezanya?

bismillah...

subhanallah...nie memang tersangat lama  tak update.dan hari nie Allah bagi rasa nak menulis tu.alhamdulillah.

alkisah hari nie saya ada ward ending atau nama lainnya end posting.its like you have to take case,viva case,with all the instruments and drugs.subject: Ophthalmology.the very vast and complicated subject.setakat nie la.mungkin sebab banyak yang belum study (T.T).but if wanna compare with final year subjects i don't think ophthal is more complex than those subjects of final year.

1 month posted in Ophthal, not bad la dia punya penangan.best.tapi banyaaaakkkkk.tak dinafikan.best mugkin sebab dapat cakap sikit-sikit dalam bahasa tempatan.(marathi ye.bukan hindi.lain banyak).tadi punya case was a fake case actually.we not need to examine real patient.thank god.its depends on luck jugak la case apa yang bakal kita dapat.but for me it is fated that i got those cases and questions.so just have to write case history and all the findings without doing the examinations.and i got SIMC for right eye and MC for left eye.hehe.perasaan bila habis best sebab finally habis jugak posting nie.tapi tak berapa nak gembira cause i know i can do much better if i take it more seriously.kena pulak dengan HOD.memangla.but not really scary sebab HOD tu baik je.tak nampak friendly tapi tak pulak nampak menakutkan sangat.kira tak rasa down sangat la even tak dapat jawab soalan dia.(but i don't think he will compromise kalau student tak dapat jawab soalan dia especially the really basc questions.)pape pun alhamdulillah...:)

on my way back to hostel just now i just wonder if i can continue my journey in this field.i mean this medical field.i just wonder.tambah pulak Doctor was once NOT in my list of profession ever since i never get even an 'A' in biology during my high school.but for the sake of ummah and my father i decided to be with medic till my last breath insyaallah.unless HE already planned something else for me for my future.that only Him and Him alone knew it.teringat kata-kata seorang senior@kakak yang saya segani.dia cakap "medic nie tak perlukan orang yang pandai untuk belajar tapi orang yang rajin je yang boleh ambil medic nie" kurang lebih macam tu la ayat dia.and at that time i was like errkk...krik.krik.krik.that time i realised bukan kepandaian yang boleh bawak saya untuk terus melangkah dalam field nie tapi kesungguhan dan kerajinan yang mampu buat saya tetap teguh.and cleaver is just a bonus!but yup i agreed with her statement.absolutely sis!cumanya kalau nak mengukur kerajinan diri dengan pencapaian yang dipegang sekarang, Allahu, Allah saja yang maha memungkinkan segalanya.segalanya.indeed.

sama jugak dengan jalan dakwah dan tarbiyah.benar..Allah akan pelihara jalan ini, memastikan adanya penerus deligasi yang dibebankan pada kekasihNya yang tercinta yakni deligasi DnT yang diperjuangkan oleh kita-kita yang masih lagi bertatih untuk menuju tuhan.dengan segala kekurangan dan alasan kita Allah masih lagi menetapkan langkah kita untuk terus melangkah di atas jalan dakwah dan tarbiyah ini despite of all sins that we have commited.dan benar cuma Dia yang memelihara jalan dakwah ini meski sangat banyak kekurangan dalam diri kita sepanjang menjunjung amanah ini.

terkadang kita rasa tak mampu untuk menapak apatah lagi melangkah  namun digagahi juga.kerna apa?kerna DIA sedang memelihara jalan ini.terkadang kita rasa berat untuk berbuat namun diringankan juga.kerna apa?kerna DIA sedang menjaga deligasi mulia ini.kerna itu dihadirkan rasa MAMPU itu dalam diri kita.kerna DIA mengetahui benar bahwa kita sangat memelukan jalan ini untuk membawa diri kita.perhaps we may become the one yang condemning para daie di luar kalau kita tidak berada atas jalan ini.perhaps we are the one yang akan menolak islam sekerasnya kalau kita tidak berada di atas jalan ini.He is helping us to help His deen.kerna hakikat jatuh dan naik islam itu sunnatullahnya adalah di tangan dan bahu para mukminin dan mukminat.He will help indeed.no doubt.cumanya andai ada langkah pertama, Dia akan mudahkan langkah seterusnya.dalam surah al lail ada di sebut;

"sesungguhnya usaha kamu memang berbeda-beda.
Adapun orang yang memberikan (hartanya di jalan Allah) dan bertakwa,
dan membenarkan adanya pahala yang terbaik (syurga),
maka Kami kelak akan memberikan kemudahan untuk mendapatkan kesenangan."
al lail 92:4-7

berbuatlah untuk tuhanmu.
meski dalam keterpaksaan kau melakukannya.
kerna yang dinilai adalah usahamu.
natijahnya telah Dia sediakan.
andai kau berundur apakah jaminan untuk mendapatkan syurgaNya?
jalan ini telah mendewasakanmu.
dan ia akan tetap mendewasakanmu.
sampai saat kau betul matang dan bersedia untuk menemui tuhanmu.
Dia akan ada.
ada untuk menuntunmu agar langkah yang diatur tidak menyimpang.
jangan pernah berbalik ke belakang.
kerna janjiNya itu pasti.
berbuatlah meski dalam kerterbatasan kau melakukannya.
kerna yang dihitungNya adalah kesungguhanmu.
kesungguhan untuk kembali padaNya meski banyak godaan yang menghalang.
meski banyak dosa yang menghijab.
kerna Dia maha menerima.
menerima kita dengan adanya.
cuma yang kau perlukan adalah langkah pertama.
selebihnya Dia akan kuatkan.
selanjutnya Dia akan perkasakan.
selepas itu Dia akan mudahkan.
bangunlah diri!
jangan pernah berputus asa dengan rahmat tuhanmu.
Dia sedang menanti untuk mengganjari susah payahmu di atas jalanNya.
yang ganjarannya tiada siapa mampu membayangkan atatu memikirkan.
kerna Dia ingin merahsiakan itu sebagai kejutan buat kita di saat kita ketemuNya.
usahamu takkan sia-sia.
dan kerna tuhanmu, BERBUATLAH!

wallahua'lam.

12:19pm, 22 April 2014, BM

Appointment Dengan Dentist??!

Bismillah.

Dengan nama Allah tuhan pentadbir langit, bumi dan hati ini.

Here come the story.

Suatu hari saya ke belgaum.Mencari ‘sesuatu’.Dan bertemu akhawat tercinta sudah tentunya.Then at one moment sorang akhawat nie(dental-to-be insyaallah) kata my teeth need restoration.I was like.....teruk sangat ke my gigi????Tapi memang agak chronic gak la actually.She suggested me to see doctor.Dentist to be specific.(dah la dentist!!tempe lak tu.hadui.memang bukan hobi la).Tapi alhamdulillah time tu ada sorang akhawat intern dentist yang memang working in department yang tugasnya adalah menampal-nampal gigi.(i don’t really know the exact name of the department but it seem sound like cons.maaf la dentist-dentist sekalian.saya budak medic so tak tahu sangat terms dental.:P).So that evening i went to see the dentist.(nak cop awal-awal.taknak tempe yang buat.)And she agreed.alhamdulillah.done!(tak payah risau lagi dah.akhawat kot.this-is-seriously-ana-tsiqoh-akhawat).Next morning saya pun pergi dental college.Nasib baik ada akhawat budak dental.sonang kojo.Dah daftar, settled with opd(out patient department),siap dengan scaling(cuci gigi) lagi tuh.Nasib baik sempat pergi cons sebelum lunch break, kalau tak harapan la sebab akhawat tu kena ke opd petang tu.Eksaited sangat time tampal tu sebab ye la akhawat kot yang buat.Rasa tenang.Tak cuak.I even smiling during the treatment.(smile dalam hati je la.karang sengih literally payah pulak akak tu nak tampal gigi.)And the most important part adalah tak sakit!seriously.(ayat penyata ye bukan ayat soal).Satu, sebab itu adalah orang yang kita kenal, yang kita percaya, yang kita yakin, yang kita put our trust in her.Kedua, sebab memang tak sakit.(ok abaikan)

Macam tu jugak if kita nak reflect dengan life kita.Kita akan rasa tenang, bahagia bila mana kita tahu ada yang care pasal kita.And bila they did something yang di luar akal kita ataupun perkara yang akan menyakitkan kita, kita tahu nonetheless adalah untuk kita.So by hook or by crook we won’t taste the pain.And it is really true when the one that we put our trust in is Allah himself.Coz we know He is planning and doing everything in His power for our own good.Indeed.Kita takkan rasa sedih, kecewa, marah etc bilamana ujian tiba.meski sakit yang dirasa, itu tidak lain semata untuk mematangkan kita dan memberikan rasa urgency kepada kita untuk mencari Dia.Sebab MANUSIA memang PELUPA.Selalu lupakan tuhannya disaat gembira dan beria mencari tuhannya di saat duka menghimpit dada.Kerna itu didatangkan ujian demi ujian demi ujian demi ujian demia ujian supaya kita kembali padaNya.Bahkan Dia sendiri memberi ruang kepada kita untuk berharap padaNya seperti firmanNya;

 Berdoalah kepada-Ku, niscaya akan Kuperkenankan bagimu.....”
Al mukmin 40:60

See!!He is giving us oppurtunity to get what we wish for.Dan...

"Sungguh ajaib dalam urusan orang mukmin! Sesungguhnya setiap urusannya baginya ada kebaikan dan perkara ini tidak berlaku melainkan kepada orang mukmin. Sekiranya dia diberi dengan sesuatu yang menggembirakan lalu dia bersyukur maka kebaikan baginya dan sekiranya apabila dia ditimpa kesusahan lalu dia bersabar maka kebaikan baginya."
(Hadis riwayat Muslim)

This can happen only and only when you put your trust in Allah.Dan untuk yakin, sudah tentu hubungan yang terbina perlu utuh.Our relationship with Him.Sebagaimana saya boleh rasa best dan selesa ketika berjumpa dengan doktor gigi  kerana hubungan erat yang memang dah terbina antara kami, seperti itu juga kita akan berasa selesa dan bahagia dengan apa saja ketentuan dan ujian serta halangan yang kita dapat bilamana hubungan kita dengan pemberi ujian itu utuh,erat, dan kuat. 
Peribahasa baru: tak lapuk dek ujian tak lekang dek cobaan.

Hati akan tenang bila kita tahu dan yakin yang Dia telah rancang hidup kita sebaiknya.Kerna itu belajarlah untuk redha dengan ketentuanNya.Jom sama-sama!

Wallahua’lam.
Moga Allah redha.



20 Nov 2013, 3:13 pm, BM

Dewasakah sudah?

Bismillah...

Dengan nama Allah yang maha memegang masa..

Allahu Allah...
My last post was in May.Only Allah knows how i miss writing here.Tapi sibuk benar-benar membatasi niat hati yang melonjak-lonjak mahu mencoret sesuatu.Dan alhamdulillah Allah memberi diri ini masa dan kesempatan di pagi-pagi buta nie untuk melepaskan kerinduan yang teramat di halaman blog tercinta.

Alhamdulillah thumma Alhamdulillah thumma Alhamdulillah thumma

Lately, terasa macam diri nie dewasa sangat.Masih lagi berlayar dikotak memori saat-saat riang gembira suka dan duka masa sekolah rendah.juga kenangan-kenangan indah zaman meningkat remaja di sekolah menengah.Waktu tu ingat lagi saya pernah bertanya pada diri, "eh..sempat ke nak ambil spm ek?macam takkan sempat je.". Pastu bila dah selesai spm tertanya pula, "aku nie mesti tak sempat tengok result nie.lama lagi kot nak keluar result". Pastu bila dah keluar result semua dan tengah buat prep kat kolej persediaan, "macam tak sempat rasanya nak fly nie.2 tahun tu lama kot". Dan alhamdulillah Allah bagi kesempatan untuk diri ini lalui semua saat yang terasa macam quite impossible sebab rasa macam lama sangat masa tu nak berlalu.Tuptup dah fly and i'm half way done with my mbbs course.Almost half actually.Bila menoleh kembali kebelakang,terasa masa itu sangat pantas berlalu.Dan umur pun dah 22.

Kata orang, kita akan lebih bertanggungjawab bila mana kita memegang tanggungjawab.And it's true indeed.Bila diri sendiri merasainya,merasai yang sangat banyak tanggungjawab yang terpikul samaada yang dipilih untuk dipikul atau 'terpikul' atas sebab-sebab tertentu but thing for sure adalah Allah had choose them all for me.The best,no doubt.Dan tanggungjawab itu benar mendewasakan diri ini.mengajar diri ini untuk berfikir secara kreatif dan kritis dalam menjalani kehidupan yang semakin mencabar nie.Dan ia benar-benar mendewasakan.Sebab tu saya rasa dewasa.Zaman remaja itu cuma sekali, mengapa ingin dibazirkan dengan sesuatu yang tidak mampu mendekatkan diri kepadaNya?Thing worth to be ponder.

But above all, hanya Allah yang tahu betapa diri ini sangat berhajat untuk benar dewasa dalam DnT.It ain't easy.But never impossible.Dan untuk itu pengalaman takkan pernah mengecewakan bilamana kita benar ingin 'masak' dan 'matang' dalam jalan ini.Ya pengalaman itu..........takkan mengecewakan.takkan pernah mengecewakan.dan saya dewasa dengannya..

Bertatih atas jalan ini terkadang menimbulkan rasa cemburu pada mereka-mereka yang telah lama berlari berkejar-kejaran menyambut seruan sang Ilahi.Tidak dinafikan setiap dari kita punya waktu 'masak' dan 'ranum' yang tersendiri untuk benar-benar dewasa dalam jalan tarbiyah.Tapi terkadang rasa, "lambat beno la haa nak masak!".Namun ketahuilah Allah telah pun menetapkan masanya untuk kita masak dan akhirnya bersama-sama lejen-lejen DnT yang lain.Cuma kita lah yang perlu melapangkan hati selapang-lapangnya agar kita mampu menerima segala tarbiyah direct dariNya.Kerna Allah adalah sebaik-baik pendidik.Our murabbi murabbiah might not be with us all the time but Allah is always there for us.Dan tiada yang lebih berharga selain mendapat sentuhan secara langsung dari Allah.Sentuhan cinta dari sang pemilik cinta.Dan sentuhan itu terasa membahagiakan bilamana hati kita cukup lapang untuk menerimanya dan jiwa kita cukup rindu untuk menemuiNya.

Selalu..sentuhan itu terasa menyakitkan, namun itulah yang mendewasakan kita.Dia lebih tahu cara untuk mematangkan kita dalam perjalanan kita menujuNya.Maka untuk itu duhai ikhwah akhawatku, berlapang dada lah dengan Tuhanmu.Terimalah segala butir mutiara tarbiyah yang dikirimkanNya dengan penuh rasa cinta biarpun terkadang perit itu terasa.

"Kerna DnT telah ku pilih, lalu ia setia ku kasih"-ukhti.


wallahua'lam..

29 Oct 2013, 2:40 am, BM

p/s:bila dah umur meningkat dewasa, mulalah soalan-soalan pelik muncul dari bicara orang-orang tua.sabo je la ye orang-orang tua! =)


Sempat Tak Ek?


Bismillah..

Segala sembah sujud hanya pada tuhan yang mengurniakan kita perasaan sebagai hambaNya..

Terfeeling sekejap.hmm....

Merenung ke arah kalender di desktop lappy.hari ini hari jumaat 3 May 2013.dalam seminggu nie kalau ada masa senggang sementara nak tunggu makan,solat, atau waktu senggang yang lain mesti hati terlonjak-lonjak nak baca sebuah novel nie.novel yang saya kira sangat menyentuh hati dari sudut amal tarbawi sendiri.dari sudut tazkiyatul nafs diri sendiri.and specifically bout ramadhan.or in hindi it’s called as ramzan.kalau ada sesiapa yang pernah baca “Contengan Jalanan” coretan Hlovate,patis mengerti apa yang saya maksudkan dengan amal tarbawi yang khusus tentang ramadhan.

Actually dah pernah baca novel tu tapi gatal nak baca sekali lagi sebab.........ia sangat menyentuh hati.terasa sangat pada phrase ‘the man who decided to change on the 12th hour dies on the 11th’ bila baca cerita tu.hari nie 3 May 2013.lagi 2 bulan beberapa hari lagi ramadhan akan menjengah.atau lebih tepat insyaallah lagi 67 hari lagi kita akan mula berpuasa.di facebook sendiri sudah ada page dan teman-teman yang post countdown bermulanya ramadhan.terasa ramadhan itu makin menghampiri.jujurnya sangat cemburu pada 2 watak utama dalam CT.bukan mudah untuk merasai roh ramadhan itu.ditambah pula dengan mindset umat islam di malaysia sekarang yang ramdhan itu diertikan dengan bazar ramadhan,lagu raya,shopping raya,etc.malah 1 ramadhan pun silap haribulan dah boleh dengar lagu raya.puasa sekadar menahan lapar dan dahaga.fullstop.

Allah.bila pikir balik rasa rindu sangat dengan suasana ramadhan di sekolah dulu.tapi itu dulu.suasana tarbawi itu sedikit sebanyak mendidik diri ini untuk lebih menghayati makna ramadhan.benarlah, “maka nikmat tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?”.segalanya atas ketetapan Ilahi.tertulis di Luh Mahfuz sejak azali.berbagai nikmat dari tuhanku yang takkan pernah dapat kuhitung.dan nikmat yang terbesar itu.yakni nikmat iman dan islam dan nikmat kefahaman itu takkan pernah mampu untuk ku balas melainkan dengan mengucapkan syukur ilallah.

Dan hari ini 3 May 2013 saya terfikir.apakah saya akan melalui madrasah ramadhan akan datang ini dengan jayanya hingga mampu  menggenggam segulung ijazah untuk digunakan pada masa akan datang sebelum tibanya next ramadhan?atau ramadhan itu akan berlalu begitu saja tanpa sempat untuk dikutip segala mutiara hikmah didalamnya untuk dijual di kemudian hari?dan sudah yang paling mengzreeeeet hati adalah apakah saya masih punya kesempatan untuk melalui ramadhan kali ini?(mata masuk habuk).betul.ntah kenapa.sejak kali pertama terlihat post seorang teman di laman facebook lebih kurang dua,tiga minggu yang lalu, hati ini pada awalnya terdetik,’huish!awal beno la countdownnya.’namun sejenak saya terfikir,’hmm..dah tak lama sebenarnya.’jujurnya,risau sangat bila mengenangkan countdown nie.takut.bimbang andai tak lulus dengan cemerlang.sebab itulah bekalan diri untuk menempuh 11 bulan yang mendatang setelah tamatnya ramadhan nanti.

Jadi teringat pada solat terawih pada ramadhan sebelumnya.alhamdulillah Allah izinkan diri ini berpuasa di tanah air sebulan.terasa roh ramadhan menerpa saat berterawih di masjid bersama orang-orang kampung dan taman.tapi bila menatapi kalender study rasa kecewa pun ada jugak.macam waktu 1st year dulu.sebulan berpuasa di permusafiran(taklah musafir sangat.nie kira permastautinan la.eh.)kat sini perempuan tak boleh masuk masjid.of course atas sebab-sebab tertentu yang memang tak dapat dielakkan.faktor keselamatan diambil kira.tak tahu la dapat feel tak dengan solat terawih.(tapi insyaallah akan ada je solat terawih berjemaah).ditambah pula musim peperiksaan tatkala puasa.ntahla dapat gunakan ramadhan semaksima mungkin ataupun tak.(mata masuk debu pulak).kena consider semua benda.dari rutin harian,rutin tambahan bila ramadhan,rutin bila exam.serius cemburu kalau ada yang tengah bercuti time puasa nanti.tapi kena yakin yang itulah yang terbaik yang Allah nak bagi.sebab kalau tengah-tengah ramadhan bercuti mungkin ramadhan itu hanya akan diisi dengan berdengkur di siang hari, di tengah hari, dan di malam hari.na’uzubillah.satu perkara yang tercome across my mind ; banyaknya tanggungjawab akan menjadikan kita lebih bertanggungjawab. Ya! Really feel it.dapat rasa sungguh-sungguh bila terjebak dalam dnt.mungki kesibukan dengan rutin seharian akan lebih kuat mengembalikan perasaan sebagai hamba.(nanti penat-penat boleh gi mengadu kat Allah.nanti rasa tak mampu boleh gi cite kat Allah.nanti rasa hilang mood boleh gi cari Allah.oh,so sweeeeeeet.dis is oseeeeeem!)insyaallah.insyaallah.harapnya macam tu lah.na’uzubillah, moga tak futur di pertengahan jalan.

Saya di sini nak menyeru diri sendiri terutamanya dan teman-teman untuk kita merelek diri sendiri.apakah ramadhan akan datang akan menjadi seperti tahun-tahun yang lalu, atau lebih teruk, atau lebih terbaek?jom tepuk dada kuat-kuat tanya iman kat dalam tu yang mana satu yang menjadi pilihan.zahirnya nampak macam sangat awalkan untuk post pasal ramadhan?tapi ketahuilah andai kalian merasai apa yang saya rasai, kalian takkan pernah mengatakan ianya terlalu awal.(a bit emotional.i guess).

'the man who decided to change on the 12th hour dies on the 11th.'harap dapat sedar at least on 10th hour.:)

nah!hadiah!
bagi naik sket semangat untuk sambut ramadhan akan datang.insyaallah.



Doa yang selalu kekasih hati baca.

“Ya Allah, berkahilah kami pada bulan rejab dan sya’ban dan sampaikan kami pada bulan ramadhan”
(hadis riwayat Ahmad dan Tabrani)

Amin ya Rabb.insyaallah..

Jom transform reramai!

Ini kalilah.eh.
tak sabar~

RAMADHAN
Mode:ACTIVATED.


Wallahua’lam.

3 May 2013, 10:01 am, BM